viernes, 27 de octubre de 2017

El Parlament declara la independència i insta el govern a aplicar-ne els efecte


La cambra catalana insta també l'executiu català a obrir un procés constituent

http://www.ccma.cat/324/expectacio-al-parlament-on-a-les-12-00-es-repren-el-debat-per-donar-resposta-al-155/noticia/2817510/

Noticias de Catalunya Informació

27 de Octubre 2017

 

El Parlament de Catalunya ha aprovat per 70 vots a favor, 10 en contra i 2 en blanc instar el govern a aplicar els efectes de la declaració d'independència i obrir un procés constituent.

La votació s'ha dut a terme en una urna, i de manera secreta, tal com havien demanat els grups de JxSí i la CUP.

Durant la votació no hi ha estat presents els diputats de Cs, el PSC  i el PPC, que han abandonat l'hemicicle. Els populars, però, han deixat als seus escons banderes espanyoles i catalanes.

Els diputats de CSQP han volgut ensenyar el sentit del seu vot, "un no", abans de dipositar-lo a l'urna. No ho han fet Albano Dante Fachin, Joan Giner i Àngels Martínez, que han mantingut ocult el seu vot i han rebut l'aplaudiment dels diputats independentistes. 

El president Puigdemont i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, també han estat aplaudits quan han votat.

CSQP ha criticat que el vot hagi estat secret i ho ha retret especialment a la CUP.  En nom de la formació independentista, Anna Gabriel, ha explicat que ho han demanat  "per cultura política antirepressiva, no de teoria, sinó de pràctica".

Abans de la seva aprovació, la presidenta del Parlament, ha llegit el text que s'estava a punt de votar. Les resolucions de JxSí i la CUP contemplen, entre d'altres:

"CONSTITUÏM la República Catalana, com a Estat independent i sobirà, de dret, democràtic i social" independent.
(...)
ASSUMIM el mandat del poble de Catalunya expressat en el Referèndum d'Autodeterminació de l'1 d'octubre i declarem que Catalunya esdevé un estat independent en forma de República".

DISPOSEM l'entrada en vigor de la llei de transitorietat jurídica i fundacional i vinculant".

"INICIEM el procés constituent, democràtic, de base ciutadana, transversal, participatiu i vinculant.

A més, recullen la voluntat d'obrir negociacions amb el govern espanyol i instar a la comunitat internacional a fer intervenir per aturar la violació dels drets civils.

AFIRMEM la voluntat d'obrir negociacions amb l'estat espanyol, sense condicionants previs, adreçades a establir un règim de col·laboració en benefici de les dues parts. Les negociacions hauran de ser, necessàriament, en peu d'igualtat".

POSEM EN CONEIXEMENT de la comunitat internacional i les autoritats de la Unió Europea la constitució de la República Catalana i la proposta de negociacions amb l'estat espanyol.

INSTEM a la comunitat internacional i les autoritats de la Unió Europea a intervenir per aturar la violació de drets civils i polítics en curs, i a fer el seguiment del procés negociador amb l'Estat espanyol.


També han afegit altres punts, com obrir una comissió d'investigació sobre les actuacions de l'Estat a Catalunya.
Les propostes de resolució de la resta de grups han quedat rebutjadesCs reclamava que el Govern tornés a la legalitat i convoqués eleccions immediatament. També exigia la dimissió de Junqueras i condemnar l'"assetjament" a persones no independentistes.

El PSC demanava, entre altres coses, el respecte a la legalitat vigent i la convocatòria immediata d'eleccions així com el reconeixement que no s'ha declarat la independència i la paralització dels tràmits per l'aplicació de l'article 155. També defensaven el desenvolupament de l'Estatut, un nou sistema de finançament i una reforma federal de la Constitució espanyola, entre d'altres.

El PPC, per la seva banda, instava a desistir "el desafiament a l'Estat de Dret que, de persistir, obligarà a l'aplicació de les mesures del 155". També a acceptar la pluralitat de la societat, a propiciar un clima de concòrdia i a recuperar la seguretat jurídica per donar confiança a l'economia.

Per part de CSQP apostava perquè el Parlament rebutgés l'aplicació del 155 i demanava que no fes efectiva una declaració unilateral d'independència. Així mateix, el grup presidit per Lluís Rabell, també exigia la retirada dels efectius policials i la necessitat d'un referèndum amb totes les garanties.

Abans d'iniciar el ple, el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha demanat als alcades que han anat al Parlament que s'abstinguin de fer proclames independentistes i ha lamentat coaccions. Per Carrizosa, "avui és dia dramàtic":

"És un dia trist, dramàtic a Catalunya. És el dia que es perpetra el cop definitiu a la democràcia".
Carrizosa ha lamentat que "ens volen privar del passaport espanyol i ho fan mentint, perquè la veritat no els aguanta el camí a la confrontació". I s'ha preguntat: "Vostès es consideren fora d'Europa que ja no respecten les lleis internacionals?. Carrizosa ha acusat el govern de "repartir carnets de catalans" i ha acusat Puigdemont d'"arruinar econòmicament Catalunya" i d'haver dividit la societat catalana i d'haver-se carregat l'autogovern.

Ciutadans ha reclamat unes eleccions per frenar el "brexit" del govern i ha manifestat "No permetrem que es trenqui Espanya, que ens divideixin" mentre trencava la proposta de resolució de JxSí i la CUP.

Des del PSC, Eva Granados ha parlat d'"error per a Catalunya" i s'ha preguntat quin model de democràcia, de pluralisme i de país es vol portar a terme avui:

"No volem escollir. No creiem que Espanya sigui un estat totalitari. No ens faci escollir".
Granados ha assegurat que "defensarem la senyera que avui abandonen" i ha qualificat els diputats independentistes d'"inconcients" i ha lamentat que volen crear un "estat al marge de tot". Granados també ha criticat les amenaces als alcaldes: "Se'ls ha dit: o renuncies a les teves idees o perds l'alcaldia". I ha lamentat de la DUI:

"Avui  amb la DUI ho rebenten tot, posant en marxa aquest monstre legal".
En qualsevol cas, ha defensat que "continuarem treballant per buscar un diàleg polític".
Marta Ribas, de CSQEP, ha defensat que "per damunt de tot hi ha la cohesió social". Per la formació, és "un greu error respondre una barbaritat amb una altra barbaritat".

"Això que s'està fent aquí és una gran barbaritat. És un greu error que plantegin la DUI per respondre el 155".

CSQEP proposaran diàleg i reiterat la seva reivindicació de defensar que el model territorial de l'Estat s'ha de decidir en un referèndum acordat. "Massa partidisme i massa poques altures de mires", ha lamentat també.

Alejandro Fernández, del PPC, ha començat la seva intervenció qualificant de "dia negre per la nostra democràcia" i ha criticat que "han convertit el seu projecte separatista en populista". Els populars ha denunciat que el govern està disposat a fer caure una dècada de bonança i creixement per "fanatisme". Fernádez ha criticat que s'exclogui a les persones que pensen diferent:

"Puigdemont, no li fa vergonya liderar un moviment que exclou a tots aquells que pensen diferent?".
"Espanya no és caspa, és meravellosa", ha afegit el PPC que assegura que "Espanya és també reconciliació".

Abans de començar la seva intervenció, Carles Riera, de la CUP ha demanat un apluadiment per Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El cupaire ha lamentat que el marc consttiucional és un problema perquè no dona solucions al problema actual:

"Avui ens autodeterminem davant l'estat espanyol i davant les èlits catalanes. Ha arribat l'hora del poble encara sense estructures d'estat.

Riera ha demanat al Parlament que "declari que Catalunya esdevé un estat independent en forma de república", un pas, segons diu, que fan "dempeus, amb el cap ben alt, no de genolls ni com a súbdits".

El diputat no adscrit, Germà Gordó, ha dit que el vot que s'emetrà avui no es un punt i apart, és un punt i seguit:

"No volem perdre de vista que el millor indicador de la qualitat democràtica d'un país és el tracte que dona a les seves minories".

Per part de JxSí, Marta Rovira, ha defensat que la democràcia "sempre ha de ser exercida pels ciutadans" i que els independentistes han sotmès la seva opció política a les urnes i la van guanyar. La diputada assegura que el debat amb Espanya és inexistent perquè per sobre "hi ha la unitat d'Espanya".

Rovira ha reclamat que "cal una cultura democràtica més madura i exigent" i que el debat del procés constituent "ha de ser sense límits".

La líder de l'oposició, Inés Arrimadas, ha demanat el torn de paraula en acabar la intervenció dels grups, per  "la gravetat" del que havia de passar. Forcadell li ha donat tres miunuts per al·lusions. Arrimadas ha assegurat que JxSí i la CUP "no aconseguiran" la independència i ha demanat als ciutadans votar en massa a les eleccions "per recuperar la convivència, les institucions i el futur dels nostres fills".

Al ple no hi a intervingut, com tampoc ho va fer aquest dijous, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Cs, PSC i PPC han presentat peticions de reconsideració de l'admissió a tràmit de la proposta de resolució de JxSí i la CUP mentre que CSQEP també ha votat en contra de la tramitació. Totes les propostes de resolució presentades per tots els grups han estat admeses a tràmit per la Mesa. Després s'ha reunit a Junta de Portaveus i finalment ha començat el ple. 

Ciutadans, PSC i el PPC ja havien anunciat que no participarien en la votació de la resolució de JxSí i la CUP.

Previstos pla A, B i C per mantenir a Catalunya una autoritat legítima
Davant del possible cessament o detenció de tot el govern Puigdemont, un cop proclamada la república i aprovat el 155, la CUP assegura que hi ha previst un pla A, B i C per mantenir a Catalunya una autoritat legítima. El diputat de la CUP Albert Botran ha explicat a "El Matí de Catalunya Ràdio" que decidiran quina alternativa fan servir en funció de la virulència amb què actuï el govern espanyol.

No hay comentarios:

Publicar un comentario